Τίτλος: Marlboro του Σεράγεβο
Συγγραφέας: Μιλιένκο Γέργκοβιτς
Μετάφραση: Γαβριέλλα Κουρτίδου
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργίου
Σελιδοποίηση: Λευτέρης Μάρκου
Εξώφυλλο: Μερσίνα Λαδοπούλου

Τιμή: 14,84 €
Σελίδες: 168
Κατηγορία: Διηγήματα
ISBN: 978-618-86025-7-1
Χρονολογία Έκδοσης: Ιανουάριος 2023

 

Η συλλογή διηγημάτων “Marlboro του Σεράγεβο” του Μιλιένκο Γέργκοβιτς θεωρείται ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα λογοτεχνικά βιβλία σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Παιδί του Σεράγεβο, ο Γέργκοβιτς παρέμεινε στην πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Εντυπωσιακός αφηγητής, φέρει μια κατανόηση για τη μοίρα των νεαρών κατοίκων της πόλης, εμβριθώς ανθρώπινη, κοφτερή σαν ξυράφι, με ένα υποχθόνιο χιούμορ και μια βαθιά προσωπική οπτική, για τις αντισυμβατικές ζωές τους και τα καθημερινά δράματα στο προσκήνιο και τη ζώνη του θανάτου στο παρασκήνιο.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1994 στην Κροατία όπου ζει έκτοτε ο συγγραφέας, το 1997 στην Αγγλία (από τον Penguin), το 2004 στις ΗΠΑ και ακολούθησαν ακόμη 18 χώρες, ενώ έχει τιμηθεί με τα βραβεία Literature From the Front, Erich-Maria Remarque Peace και Ksaver Šandor Gjalski.

Ο Μιλιένκο Γέργκοβιτς (Miljenko Jergović) είναι Βόσνιος και Κροάτης συγγραφέας και δημοσιογράφος. Ένας από τους σημαντικότερους Βαλκάνιους συγγραφείς της γενιάς του, η γραφή του είναι γνωστή σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έργο του έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες. Η βιβλιογραφία του περιλαμβάνει περισσότερα από 35 βιβλία: μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, ποιητικές συλλογές και θεατρικά έργα. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα λογοτεχνικά βραβεία, τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων τα Erich Maria Remarque Peace Prize (Γερμανία), Premio Grinzane Cavour (Ιταλία), Angelus Central European Literature Award (Πολωνία), Latisana per il Nord-Est International Literary Award (Ιταλία), Georg Dehio Book Prize (Γερμανία), Honorary Prize of the Austrian Book Trade for Tolerance in  Thought and Action (Αυστρία), κ.ά.

el