Τίτλος: Τα μπαγκάζια
Συγγραφέας: Μόνικα Χέλφερ
Μετάφραση: Χριστίνα Ντρέκου
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργίου
Σελιδοποίηση: Λευτέρης Μάρκου
Εξώφυλλο: Μερσίνα Λαδοπούλου

Τιμή: 12,72 €
Σελίδες: 146
Κατηγορία: Νουβέλα
ISBN: 978-618-85473-8-4
Χρονολογία Έκδοσης: Φεβρουάριος 2022

 

Ο Ιωσήφ και η Μαρία Μουσμπρούγκερ ζουν με τα παιδιά τους στις παρυφές ενός ορεινού χωριού, πολύ μακριά από τους άλλους κατοίκους. Γι’ αυτούς είναι ξένοι, περιθωριοποιημένοι, που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας – γι’ αυτό και τους κρατούν σε απόσταση.

Είναι η εποχή του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Ιωσήφ καλείται στον στρατό. Η Μαρία και τα παιδιά τους μένουν πίσω και εξαρτώνται από τον δήμαρχο. Τότε είναι που έρχεται στην περιοχή ο Γεώργιος από το Ανόβερο, ένας άντρας που όχι μόνο είναι όμορφος και μιλάει καλά γερμανικά, αλλά που μια μέρα χτυπάει και την πόρτα της Μαρίας. Και είναι η στιγμή που εκείνη μένει έγκυος στην Γκρέτε, το μωρό της οικογένειας, στο οποίο ο Ιωσήφ δεν θα μιλήσει σε όλη του τη ζωή: τη μητέρα της Μόνικα Χέλφερ.

Η Αυστριακή συγγραφέας αφηγείται την ιστορία της οικογένειάς της, που από όλους αναφέρεται μόνο ως «τα μπαγκάζια».

Η Μόνικα Χέλφερ (Monika Helfer) έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα και παιδικά βιβλία. Έχει λάβει πολλά βραβεία για το έργο της, όπως το Αυστριακό Βραβείο Λογοτεχνίας, το Βραβείο Λογοτεχνίας Solothurn και την Υποτροφία Robert Musil. Για τα βιβλία της wenn ich mit dir rede (2017) και Vati (2021) ήταν υποψήφια για το Γερμανικό Βραβείο Βιβλίου. Για Τα μπαγκάζια (2020) έλαβε το Βραβείο Schubart, ήταν υποψήφια για το Αυστριακό Βραβείο Βιβλίου, ενώ περιλήφθηκε στην προτεινόμενη λίστα βιβλίων για κινηματογραφική διασκευή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 2022.

el