Τίτλος: Το χωράφι με τις αχλαδιές
Συγγραφέας: Νανά Εκβτιμισβίλι
Μετάφραση: Ελένη Τουλούπη
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργίου
Σελιδοποίηση: Λευτέρης Μάρκου
Εξώφυλλο: Μερσίνα Λαδοπούλου

Τιμή: 12,72 €
Σελίδες: 150
Κατηγορία: Νουβέλα
ISBN: 978-618-85473-6-0
Χρονολογία Έκδοσης: Δεκέμβριος 2021

 

Το χωράφι με τις αχλαδιές διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’90 στην Τιφλίδα, πρωτεύουσα της πρόσφατα ανεξάρτητης Γεωργίας. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα οικοτροφείο για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η ιστορία εκτυλίσσεται από την οπτική της 18χρονης Λέλα που έχει αποφασίσει ότι θα σκοτώσει τον Βάνο, τον καθηγητή της ιστορίας. Οι λόγοι: σεξουαλική επίθεση και βιασμός. Η Λέλα, ωστόσο, ένα μαχητικό, θυμωμένο νεαρό κορίτσι, έχει αναλάβει τον ρόλο της προστάτιδας. Φροντίζει τα μικρότερα παιδιά, τα παρηγορεί, ενώ προσπαθεί ακόμα και να τα πείσει να αξιοποιήσουν τους εαυτούς τους, με άλλα λόγια να διαβάζουν ώστε να μπορέσουν να αφήσουν πίσω τους το οικοτροφείο.

Η πολυβραβευμένη Γεωργιανή σκηνοθέτης και συγγραφέας Νανά Εκβτιμισβίλι συνθέτει ένα σκληρό πορτρέτο μιας ολόκληρης κοινωνίας που έχει χάσει την ανθρωπιά της στον δρόμο για μια νέα εποχή, εξερευνώντας την κακοποίηση, την παραμέληση, την πορνεία, την εγκατάλειψη.

Το χωράφι με τις αχλαδιές έχει κερδίσει τα σημαντικότερα βραβεία στη Γεωργία (Ilia State University Prize, Saba Literary Prize, Litera Prize) κι έχει περιληφθεί στις longlists του International Booker Prize και του Warwick Prize for Women in Translation, καθώς και στη shortlist του EBRD Literature Prize, όλες τους για το 2021 εξαιτίας της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου.

Η Νανά Εκβτιμισβίλι (Nana Ekvtimishvili) γεννήθηκε το 1978 στην Τιφλίδα κι είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης. Σπούδασε συγγραφή σεναρίου και θέατρο στο Πότσνταμ-Μπάμπελσμπεργκ της Γερμανίας. Με τον Σιμόν Γκρος έχουν σκηνοθετήσει τις ταινίες: Ιn Bloom (2013, παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου όπου κέρδισε το CICAE Prize, πρόταση της Γεωργίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας), Μy Happy Family (2017, παγκόσμια πρεμιέρα στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance και του Βερολίνου, βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας). Η νουβέλα της Το χωράφι με τις αχλαδιές, που εκδόθηκε το 2015, είναι το πρώτο της βιβλίο. Κέρδισε πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (Litera), και υποψηφιότητες, όπως στη longlist του International Booker Prize 2021. Έχει μεταφραστεί ήδη σε 14 γλώσσες.

el