Τίτλος: Felix Austria
Συγγραφέας: Σοφία Αντρούκοβιτς
Μετάφραση: Ανδριάνα Χονδρογιάννη
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργίου
Σελιδοποίηση: Λευτέρης Μάρκου
Εξώφυλλο: Μερσίνα Λαδοπούλου

Τιμή: 15,90 €
Σελίδες: 304
Κατηγορία: Mυθιστόρημα
ISBN: 978-618-85473-5-3
Χρονολογία Έκδοσης: Οκτώβριος 2021

 

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Στανισλαβίβ, το σημερινό Ιβάνο-Φρανκίβσκ, γύρω στο 1900. Βρισκόμαστε σε μια από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Γαλικίας, μιας επαρχίας της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Η καθημερινότητα αυτής της ειρηνικής μεθοριακής πόλης παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια μιας νεαρής γυναίκας που εργάζεται ως υπηρέτρια σε μια πλούσια οικογένεια.

Μέσα από την ιστορία αυτή, εξετάζονται οι αλληλένδετες μοίρες της Στεφανίας και της Αντέλ, της υπηρέτριας και της κυρίας της, οι οποίες συνδέονται με μια σχέση εξάρτησης που δεν έχει καλή κατάληξη. Για τη συγγραφέα, ο μύθος της Felix Austria («Ευτυχισμένη Αυστρία») θυμίζει έναν κόσμο που έχει εξαφανιστεί, μια ανεκτική, ευημερούσα και πολυπολιτισμική κοινωνία. Μια βουτιά στην Κεντρική Ευρώπη της περιόδου πριν από το 1914, όπου μπορεί κανείς να αισθανθεί τις αναταραχές του αιώνα που έρχεται.

Το μυθιστόρημα «Felix Austria» αναδείχθηκε κορυφαίο βιβλίο στην Ουκρανία το 2014 (BBC Book of the year & Litakcent), κέρδισε το PEN/Heim Translation Fund Grant το 2017, έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες διεθνώς και το 2019 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.

Η Σοφία Αντρούκοβιτς (Sofia Yuriyivna Andrukhovych), συγγραφέας έξι μυθιστορημάτων, δοκιμίων και ενός παιδικού βιβλίου, γεννήθηκε το 1982 στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ (Στανισλαβίβ) και είναι κόρη του διάσημου Ουκρανού συγγραφέα Γιούρι Αντρούκοβιτς. Δημοσιογράφος και μεταφράστρια από τα πολωνικά και τα αγγλικά, έχει τιμηθεί με πολλά λογοτεχνικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το BBC Book of the year του 2014 για το «Felix Austria» και το Conrad Prize 2015 για το σύνολο του έργου της. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, πολωνικά, τσεχικά, ουγγρικά, κροατικά, ελληνικά, κ.ά. Το 2021 έλαβε το Women in Arts Award στη λογοτεχνία.

el