Τίτλος: Εις το όνομα του πατρός
Συγγραφέας: Μπάλα
Μετάφραση: Τέσυ Μπάιλα
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργίου
Σελιδοποίηση: Λευτέρης Μάρκου
Εξώφυλλο: Μερσίνα Λαδοπούλου

Τιμή: 10,60 €
Σελίδες: 122
Κατηγορία: Νουβέλα
ISBN: 978-618-85473-2-2
Χρονολογία Έκδοσης: Ιούνιος 2021

 

Ο ανώνυμος αφηγητής της ιστορίας, σκέφτεται τη ζωή του, την οικογένεια που είχε και τα παιδιά του που δεν του μιλάνε πια, αναζητώντας συνεχώς κάποιον άλλο να κατηγορήσει για τις δικές του αποτυχίες, ανήμπορος να σταματήσει ένα μυστηριώδες «πράγμα» που μεγαλώνει στο κελάρι του σπιτιού που έχτισε με τον αδελφό του.

Η έκδοση συμπληρώνεται με τρία ακόμη διηγήματα του Μπάλα, που γράφτηκαν σε προγενέστερο χρόνο από τη νουβέλα Εις το όνομα του πατρός, αλλά αποτυπώνουν ανάγλυφα τον ίδιο δυστοπικό εσωτερικό κόσμο των διαφόρων ηρώων, ανώνυμων ή επώνυμων, και οι οποίες εντάσσουν ακόμη περισσότερο τον αναγνώστη στο λογοτεχνικό σύμπαν του Σλοβάκου «Κάφκα».

Η νουβέλα Εις το όνομα του πατρός αναδείχθηκε κορυφαίο λογοτεχνικό βιβλίο του 2012 στη Σλοβακία.

Ο Μπάλα (Balla, 1967), γνωστός μόνο με το επώνυμό του, είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Μπρατισλάβας και εργάζεται στο γραφείο οικονομικού ελέγχου του τοπικού συμβουλίου στη Νόβε Ζάμκι, μια επαρχιακή πόλη της νότιας Σλοβακίας. Από την πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο Leptokaria (1996), έχει εκδώσει άλλα δώδεκα βιβλία, κυρίως συλλογές διηγημάτων. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα τσεχικά, γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, ουγγρικά, πολωνικά, ουκρανικά, σλοβενικά και σερβικά. Η νουβέλα του Εις το όνομα του πατρός ψηφίστηκε ως το βιβλίο της χρονιάς (2012) από τη σλοβακική εφημερίδα SME, τιμήθηκε με το Βραβείο Τέχνης του Ιδρύματος Tatrabanka για τη Λογοτεχνία και με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας Anasoft Litera. Το 2016 κυκλοφόρησε η νουβέλα του Veľka lάska, η οποία ήταν επίσης υποψήφια για το Βραβείο Anasoft Litera.

 

el