Τίτλος: Ελέφαντες στον κήπο
Συγγραφέας: Μεράλ Κουρέισι
Μετάφραση: Ανδρέας Αντωνίου
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργίου
Σελιδοποίηση-Εξώφυλλο: Λευτέρης Μάρκου

Τιμή: 12,72 €
Σελίδες: 152
Κατηγορία: Νουβέλα
ISBN: 978-618-85473-0-8
Χρονολογία Έκδοσης: Μάιος 2021

 

Η Μεράλ Κουρέισι δεν ήθελε να γράψει ένα μυθιστόρημα για πρόσφυγες. Για την ακρίβεια, οι «Ελέφαντες στον Κήπο», το πεζογραφικό της ντεμπούτο, δεν διαδραματίζεται στo πλαίσιo της μαζικής μετανάστευσης προσφύγων που φεύγουν από τις πατρίδες τους, η οποία απασχολεί το ευρωπαϊκό κοινό τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, το βιβλίο ασχολείται με ζητήματα γύρω από την αναγκαστική μετανάστευση, την απώλεια της πατρίδας, την πορεία προς την ενηλικίωση, την ανακάλυψη του εαυτού σε μιαν άλλη χώρα, καθώς και την προσαρμογή σε μια διαφορετική κουλτούρα. Περιγράφει, επίσης, την περιθωριοποίηση, τα ζητήματα ένταξης, τη θλίψη, την απώλεια, τη μνήμη και τα νέα ξεκινήματα. Με άλλα λόγια, η ιστορία πραγματεύεται τα βιώματα και τα βάσανα μιας νέας γυναίκας που ζει εξόριστη.

Το ελπιδοφόρο και πολυβραβευμένο ντεμπούτο της Μεράλ Κουρέισι, που συγκίνησε το ελβετικό αναγνωστικό κοινό, είναι ένας πανέμορφος στοχασμός πάνω στη σχέση πατέρα-κόρης, τον θρήνο και το βίωμα της μετανάστευσης. Το μυθιστόρημα «Ελέφαντες στον Κήπο» ήταν υποψήφιο για το Ελβετικό Βραβείο Λογοτεχνίας του 2015.

Η Μεράλ Κουρέισι (Meral Kureyshi) γεννήθηκε το 1983 στο Πρίζρεν της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Κόσοβο) και από το 1992 ζει στη Βέρνη της Ελβετίας. Έπειτα από την αποφοίτησή της απ’ το Ελβετικό Ινστιτούτο Λογοτεχνίας, ίδρυσε το εργαστήρι παιδικής ποίησης Lyrikatelier. Με τους «Ελέφαντες στον Κήπο» ήταν υποψήφια για το Ελβετικό Βραβείο Λογοτεχνίας, κέρδισε πολλά τοπικά βραβεία και μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες. Το 2020 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα “Fünf Jahreszeiten”.

el